menu Home
Vesti

KAKO ORGANIZOVATI SVADBU ZA PAMĆENJE U 2023. GODINI?

Avala Grand Bend | April 16, 2023

Pronašli ste osobu svog života i rešili da izgovorite sudbonosno DA? Čestitamo Vam!

 

cinjenice o veridbi

 

Sada se morate pripremiti za jedan od najzahtevnijih zadataka u svom životu – organizaciju svadbe. Bez obzira na to da li ste odlučili da slavlje bude veliko ili malo, u širem krugu rodbine i prijatelja ili sa manje izabranih zvanica, planiranje venčanja nije nimalo jednostavno. Sem toga, često se dešava da se pojedine stavke zaborave, te da u toku svadbe ponešto „zaškripi“ ili izostane iz unapred utvrđenog rasporeda.

 

Kako biste predupredili ovakve nelagodnosti i kako bi sve teklo u savršenom redu, pružamo Vam ultimativni vodič za organizaciju svadbe, sa svim trendovima i novim, kreativnim idejama za venčanja, koji će obeležiti 2023. godinu.
Prateći ove predloge, možete biti sigurni da ništa nećete izostaviti iz svog plana proslave. Od najsitnijih detalja, poput manjih dekoracija stolova, do onih krupnih nedoumica poput rešavanja za izgled svadbene torte i vrstu i tip muzike, sve će biti sa velikom pažnjom preporučeno za dan proslave vaše ljubavi.

 

Od Vas se jedino zahteva – izbor! Udahnite duboko, čekaju Vas mnogobrojne odluke. Ali, to su istovremeno i prave „slatke muke“, zar ne? Možda Vas čeka bezbroj obaveza, ali je nesumnjivo da ćete u njima uživati kao ni u jednim drugim.

 

Ispratite naš planer od početka do kraja i organizujte svadbu za pamćenje, koja će se dugo prepričavati i koje će se svi rado sećati, i proslavite svoje DA na najbolji mogući način.

 

Donosimo vam i spisak tema koje smo obradili. Ako vas interesuje neko određeno poglavlje, jednim klikom možete otići pravo na taj deo.

 

Određivanje datuma venčanja
Izbor kuma i kume
Izbor tipa venčanja (formalno ili neformalno)
Način organizacije svadbe
Venčanica i odelo
Frizura i šminka
Izbor bidermajera
Izbor burmi
Odabir prostora (mesta) gde ce venčanje i slavlje biti održano
Dekorisanje prostora
Cvetni aranžmani za kola
Kićenje svatova
Posluženje – hrana i piće
Izbor svadbene torte
Odabir muzike
Slanje pozivnica
Slike i snimci – uspomene sa svadbe
Momačko i devojačko veče
Medeni mesec
Šta vas čeka posle venčanja

 

ODREĐIVANJE DATUMA VENČANJA

 

Za početak, morate odrediti datum svog venčanja, kako biste mogli na osnovu toga da planirate dalje obaveze oko organizacije.
Iako se uglavnom svi slažu da su letnja i prolećna venčanja mnogo lepša, i zimske i jesenje svadbe imaju svojih čari, te nemojte „bežati“ ni od ovih godišnjih doba.

 

Bilo da se venčavate i u crkvi ili crkveno venčanje ipak nećte praviti, sigurno će među vašim zvanicama biti onih koji poštuju verske praznike i pravoslavne običaje, te se potrudite da izbegnete venčanje u vreme posta. Božićni i Uskršnji post najduže traju, a vreme nakon Božića se smatra nepovoljnim za svadbu, iako se tada ne posti, te bolje zakažite datum i kasnije nego što ste planirali.

 

IZBOR KUMA I KUME

 

Sigurno da već dugo znate ko će vam biti svedoci na venčanju. Obično se biraju najbolji prijatelji za ovu ulogu ili se staro kumstvo prenosi sa kolena na koleno.

 

U svakom slučaju, trebalo bi da prvo kumovi budu obavešteni da ste se verili, kao i o datumu venčanja, pa tek onda ostale zvanice.
Kum i kuma vam, takođe, mogu biti od dragocene pomoći prilikom organizacije.

 

IZBOR TIPA VENČANJA (FORMALNO ILI NEFORMALNO)

 

Organizacija počinje upravo ovom odlukom – da li ćete birati klasično, formalno venčanje u crkvi ili opštini ili i jedno i drugo, zavisi samo od vas i vašeg izbora.

 

Nemojte podlegati pritiscima okoline, već rešite šta je ono što vama odgovara i zajednički donesite odluku.

 

neformalno venčanje

 

Dan planirajte tako što ćete rešiti da li ćete se prvo venčati u crkvi pa u opštini ili obrnuto, ili ćete sudbonosno DA izgovoriti u sali u kojoj će biti i slavlje. Ako je ovo drugo slučaj, imajte na umu da morate ugovoriti matičara koji će izaći ne teren, što se dodatno plaća.

 

Sve je popularniji i običaj izgovaranja zaveta nakon potpisivanja mladenaca i kumova. Toplim rečima kojima se novopečeni bračni par zaklinje na vernost, poštovanje i ljubav stvara se romantična atmosfera, po kojoj će se vaša svadba sigurno dugo pamtiti.

 

NAČIN ORGANIZACIJE SVADBE

 

U zavisnosti od toga želite li veliko slavlje sa mnogo zvanica ili intimniju atmosferu sa najužim krugom ljudi biće formirani i vaši sledeći koraci u organizaciji.

 

I ovde je važno napomenuti da treba da poštujete svoje i želje svog partnera, te da se odlučite isključivo za ono što vama odgovara. Ako je to proslava sa vama najbitnijim ljudima, u redu, ako je to svadba sa većim brojem gostiju, opet u redu.

 

Pošto je broj zvanica presudan za dalje planiranje, ovo bi se moglo smatrati i jednom od najvažnijih odluka u vezi sa organizacijom.

 

Za sam način planiranja važno je i da rešite da li ćete praviti tradicionalnu svadbu sa poštovanjem svih običaja u vašem kraju, od kupovine mlade od brata do pucanja u jabuku, na primer, ili ste skloniji modernijim varijantama venčanja, u raskošno ukrašenim salama i bez unošenja običaja u ceremoniju.

 

venčanje na otvorenom

 

U zavisnosti od datuma venčanja, moraćete da odlučite i da li će se svadba održati u zatvorenom prostoru ili na otvorenom. Iako su letnja venčanja posebno romantična pod vedrim nebom, brinite i o mogućnosti da se vreme pokvari, te potražite alternativna rešenja poput šatora ili restorana sa baštom.

 

VENČANICA I ODELO

 

Svakako da je jedna od najbitnijih stvari kako ćete izgledati za svoje venčanje, jer je upravo to jedan od dana koji se najduže pamte.
Ako se rešavate za opušteniju varijantu, ne morate striktno birati venčanicu i odelo, već i lepa haljina i kežual varijanta pantalona i košulje mogu biti pun pogodak.

 

Ako ste se rešili za venčanicu i odelo, imate bezbroj mogućnosti, od kupovine, preko šivenja i iznajmljivanja. Ako šijete garderobu za svadbu, obavezno dogovorite da sve na vreme bude završeno, i do dve nedelje pre svadbe, kako ne biste pretrpeli dodatni stres. Posebno je važno sa šnajderkom ili pnajderom ostati u kontaktu zbog eventualnih prepravki, jer se često događa da se smrša od silnih obaveza pred venčanje ili pak ugoji.

 

venčanica i odelo

 

Za sam tip venčanice počnite najpre sa odlukom da li biste više voleli dugu ili kratku, dok bi muškarci trebalo da krenu od željene boje odela. Kasnije dodatke, poput čipke i muslina za venčanicu, odnosno boje kravate ili leptir-mašne uz odelo, tako ćete lakše odabrati.

 

Naravno, morate se odlučiti i za obuću. Sve je popularnije da se mladenci reše za patike (uglavnom starke) kako bi dodali notu opuštenosti svom izgledu. Ako ipak birate cipele, znajte da vas ovog dana obuća ne sme žuljati, te je dobro da uložite i malo više novca u obuću kako biste bili sigurni da će sve proći u najboljem redu. U suprotnom, gledajte da na vreme razgazite cipele.

 

FRIZURA I ŠMINKA

 

frizura i šminkaDrage mlade, da vam se ne bi desilo ono što je gotovo redovna pojava na dan venčanja – stres i panika, najbolje bi bilo da svoju frizuru i šminku ranije isprobate.

 

Još bolje ako sa takvom šminkom odete u provod ili na neki drugi svečani događaj, kako biste testirale njenu postojanost na licu.

 

Morate odabrati i tip frizure: u modu su pletenice i rajfovi koji deluju poput nakita, ali možete birati i klasične punđe ili jednostavno pustiti kosu u talasima. Ovo je vaš dan i sve je dozvoljeno.

 

Šminku poverite isključivo stručnoj drugarici ili rođaki ili za ovaj poseban dan unajmite profesionalca. Nemojte se oslanjati na one koji nisu baš vični šminkanju, a sebe poštedite dodatnih obaveza na ovaj dan – vaše je da budete lepe, a ne da trošite vreme i živce na šminkanje. To radite ceo život, a ovaj dan imate sva prava da se opustite i sebi priuštite savršen ugođaj.

 

IZBOR BIDERMAJERA

 

Izbor bidermajera zavisi od mnogo čega, ali najpre zavisi od vašeg ukusa.

 

Ako nemate omiljeno cveće koje biste želeli da postane deo vašeg bidermajera, onda odluku bazirajte na boji.

 

bidermajer

 

U svakom od ovih slučajeva, idealno bi bilo da se bidermajer uklopi sa:

 

 • venčanicom, po boji ili dodacima poput iste čipke, tila i sličnih materijala oko stabljika cvetova,
 • nakitom, ako ga budete imali, u smislu dodavanja cirkona ili bisera na cvetove ili na materijal kojim su uvijene stabljike,
 • sa dekoracijom sale, odnosno mladenačkog stola, koji bi trebalo da bude ukrašen aranžmanom od istog cveća,
 • sa cvetovima u kosi, ako ćete ih stavljati kao deo frizure.

 

Ovo nisu obavezne stavke, ali su svakako prednosti za fotografa, koji će tako imati manje težak zadatak da uklopi sve elemente na jednoj slici.

 

IZBOR BURMI

 

Burme možete birati sami ili prepustiti kumovima da to učine. Međutim, kako se sve češće mladenci odlučuju na to da sami izaberu burme, možemo vam dati nekoliko predloga.

 

Prvi među njima svakako su klasične burme, od zlata, belog zlata ili srebra, jednostavne i bez ukrasa. Drugu varijantu predstavljaju burme sa ugraviranim datumom, zajedničkom pesmom, imenima ili nekim drugim vama bitnim rečima, na unutrašnjoj strani prstena.

 

burme

 

Možete birati u manje ili više ukrašeno prstenje umesto klasičnih burmi, a sve češći izbor su i tetovaže, na prstu na kom se nosi burma ili u vidu narukvica.

 

Ako prepuštate kumovima kupovinu, a sami imate neke želje, obavezno ih naglasite svedocima na venčanju i nemojte njima dozvoljavati potpuni izbor ovog najbitnijeg prstenja u životu.

 

ODABIR PROSTORA (MESTA) GDE CE VENČANJE I SLAVLJE BITI ODRŽANO

 

Od datuma venčanja dosta zavisi i izbor prostora za čitavo slavlje, te je u hladnijem periodu godine gotovo potpuno nemoguće održati proslavu pod šatorom ili na otvorenom.

 

U zavisnosti od godišnjeg doba, ali i vaših želja, odabraćete da li će se svadba održati u nekoj sali, restoranu ili pod vedrim nebom, odnosno pod šatorom. Za letnja venčanja svakako predlažemo ovu poslednju opciju ili izbor restorana sa baštom, dok će za jesenja venčanja biti bolje da unapred zakažete zatvoreni prostor. Svakako da ni izbor šatora ne prolazi bez posebnih obaveza, poput iznajmljivanja i postavljanja, te na vreme dogovorite ove stavke i birajte stručnjake u svom poslu, kako ne bi došlo do nekih nepredviđenih okolnosti i dodatnog nerviranja.

 

odabir mesta za venčanje

 

Kada ste dogovorili prostor, odnosno mesto, za svoje venčanje, sedi raspored sedenja gostiju.

 

Najpre rešite da li ćete striktno odvajati mladinu i mladoženjinu stranu ili ćete možda goste mešati (sto do stola ili zajednički prijatelji za jednim stolom, na primer). To pogotovo važi za restorane u kojima bi svaki gost trebalo da zna raspored sedenja, koji možete okačiti na ulazu ili zadužiti neku rođaku ili rođaka da goste otprate do svojih mesta.

 

Kada se svadba pravi ispod šatora, ova organizacija je malo opuštenija ukoliko se postavljaju uzdužni dugački stolovi i klupe. U suprotnom, svaka stolica mora biti isplanirana, te vodite računa gde koga smeštate.

 

Raspored sedenja naročito je važan i zato što bi gosti koji sede za jednim stolom trebalo da se poznaju ili da makar imaju zajedničke teme za razgovor, kako nikome ne bi bilo neprijatno i kako bi svi od početka slavlja uživali u prijatnoj i opuštenoj atmosferi.

 

Zato je savet da rasporedite gde će ko od gostiju sedeti odmah nakon što zakažete restoran ili se odlučite za šator.

 

DEKORISANJE PROSTORA

 

Salu, restoran ili šator trebalo bi da na razne načine ukrase cvetni aranžmani, jer se zaista nijedna svadba ne može zamisliti bez cveća.

 

Zato najpre krenite od cvetnih aranžmana za stolove gostiju, te za početak rešite koje boje želite da dominiraju, hoćete li diskretne ukrase, veći broj manjih buketa ili pak jedan veliki na sredini stola. Trenutno je veoma moderno birati jednu jarku boju koja će se provlačiti kao lajt-motiv na pozadini bele boje, klasične za venčanja, te možete birati crvene ruže ili cveće ljubčaste, bledo-roze, narandžaste boje…

 

Možete svojim gostima priuštiti i iznenađenje, te na svakom tanjiru ostaviti ležerno prebačen jedan cvet ili pak minijaturni cvetni aranžman. Dobra ideja je i seme za cvetove (uglavnom ruže), upakovano u minijaturni paketić, koje će gosti posaditi i, kada izraste cveće, moći da se sete vašeg savršenog dana.

 

Za dekoraciju stolova gostiju važno je napomenuti i to da vodite računa o dimenzijama stola, te radije birate manje aranžmane ako su stolovi manji i obrnuto, kako bi svi imali dovoljno mesta.

 

dekorisanje stola

 

Dekoracije na stolovima mogu pratiti dekoracije u uglovima poput dubokih vaza ispunjenih cvećem ili čak suncokretima, ali i mladenački sto koji bi trebalo da predstavlja glamurozniju i pompezniju verziju stolova gostiju.

 

To konkretno znači sledeće: ako se na stolovima zvanica nađu bele ruže u manjem aranžmanu, na mladenačkom stolu trebalo bi da se nađe veći aranžman od belih ruža, iskićena čitava ivica ili čak prednja strana stola u slapu od ovog sveća, što deluje posebno prefinjeno i romantično.

 

Dakle, vodite se pravilom: manja dekoracija na stolovima zvanica ostaje ista, samo u mnogo većim dimenzijama, za mladenački sto. Tako neće doći do mešanja boja i stilova.

 

Boju cveća možete birati i prema boji mašni oko stolica, šatora ili balona ili nekih drugih detalja koji dominiraju čitavim prostorom.

 

CVETNI ARANŽMANI ZA KOLA

 

Kada je u pitanju ukrašavanje automobila ili limuzine u kojoj će se voziti mladenci, možete birati potpuno isto cveće koje ćete koristiti i u sali ili šatoru ili se pak rešiti za cveće isto onom u bidermajeru. Bilo bi lepo da i kola drugih gostiju budu okićena, te možete zadužiti nekog od rođaka ili osoblje odabrane cvećare da makar za neke bitnije goste pripremi dekoraciju, kako bi kolona svatova delovala ujednačeno.

 

dekorisanje automobila

 

KIĆENJE SVATOVA

 

U skladu sa prethodnim „cvetnim“ predlozima jeste i kićenje svatova.

 

Pošto svatovi na neki način moraju biti okićeni, ako ne želite ruzmarin možete se rešiti i za ruže i ružice, prirodne ili veštačke, koje ćete postaviti gostima na revere a gošćama oko ruke. Boja ruža neka se slaže sa bojom bidermajera (ako u pitanju nisu ruže možete, dakako, birati i neko drugo cveće).

 

Za one tradicionalne, ruzmarin je i dalje neprevaziđen, i ovo je biljka koja sve asocira na venčanja, što svojim izgledom što svojim mirisom. Ako brinete da li će se gosti buniti što se ruzmarin kači špenadlama, znajte da ga je lako postaviti i na samolepljive pričvršćivače koji ne oštećuju odeću, te na ovaj način sprovedite svoju želju u delo ako je ruzmarin za kićenje svatova vaš izbor.

 

POSLUŽENJE – HRANA I PIĆE

 

Ono što ćete poslužiti svojim gostima sigurno je jedan od najbitnijih elemenata svakog slavlja, pa tako i proslave venčanja.

 

Sve one koji vole svadbe na kojima se jede „sve po redu“, od predjela, preko supe i sarme, do pečenja – moramo razočarati.

 

posluzenje

 

Naime trendovi za 2023. nalažu da se rešite za švedski sto i opcije slanog i slatkog stola, odnosno da se odlučite za jela kojima će se gosti sami služiti. U to naravno spada sve od ketering jela u vidu zalogajčića, od pitica, sendvičića, rolatića i mezetluka, do roštilja ili pečenja, sa prilozima u vidu krompira pravljenog na nekoliko načina ili nekog povrća.

 

Isto važi i za slatki sto koji će pratiti svadbenu tortu, a na kom će biti poslužene druge torte i kolači.

 

posluzenje

 

Naravno, vi ne morate nužno pratiti trendove, već se možete odlučiti i za tradicionalnu varijantu. Ukoliko ipak želite ovu tzv. modernu verziju, najbolje bi bilo da ugovorite neku ketering agenciju koja će vam sve isporučiti, kako ne biste zadali dodatne obaveze roditeljima ili rođakama.

 

Dobro vodite računa da sve bude na vreme pripremljeno i od zdravih sastojaka, posebno ako je letnje venčanje u pitanju, jer sigurno ne želite da se vaša svadba upamti po nekim lošim situacijama. Ako birate ketering dostavu, pazite da u pitanju bude licencirana agencija.

 

Za piće birajte sve standardne napitke i dogovorite se sa konobarima, odnosno onima koji su zaduženi za posluženje, da li će neka pića stalno stajati na stolovima gostiju (poput soka, kisele vode, vina), kako ne biste doveli zvanice u poziciju da budu praznih čaša.

 

Za letnja venčanja na otvorenom mogu vam poslužiti i duboke kade sa ledom u koje ćete staviti flaše pića, dok se za sve varijante u zatvorenom možete rešiti i za otvoreni bar, te će se gosti sami služiti.

 

Za poseban akcenat, predlažemo da osvežite goste čim stignu nekim koktelom dobrodošlice, koji možete napraviti u dve varijante, sa i bez alkohola.

 

IZBOR SVADBENE TORTE

svadbena torta

 

Izbor kraljice svakog venčanja, svadbene torte, jedan je od najtežih zadataka organizacije.

Možda vam se čini da je veoma lako odlučiti se za ovaj slatkiš, ali ako se setite da se upravo ona nalazi u centru pažnje kako prilikom ulaska, tako i prilikom sečenja, i na mnogobrojnim fotografijama, razumećete zbog čega je tako značajna.

 

Najpre, morate se rešiti za izgled svadbene torte. Da li će ona biti na spratove ili ne, možda ćete najbolje odlučiti u zavisnosti od broja vaših zvanica.

 

Zatim, rešite se za stil u kom će biti napravljena, kao i za njenu boju. Postoje mnogobrojni tipovi svadbene torte, od romantičnih preko luksuznih i modernih, pa sve do onih originalnih ili velelepnih, koje oduzimaju dah. Neka njen stil i boja budu, za početak, u skladu sa venčanicom i bidermajerom, ili osmislite nešto samo vama svojstveno kao zaljubljenom paru.

 

Vodite računa da radije izradu svadbene torte prepustite profesionalcima, jer nema velike razlike u ceni ukoliko se sastojci kupuju i pravljenje prepušta nekoj od rođaka ili ako se torta kupuje. Naravno, i ovde pazite da posao prepustite licenciranim poslastičarima koji su vrhunski stručnjaci u svom poslu, kako biste bili u potpunosti sigurni da će sve biti „pod konac“.

 

Inspiraciju za svadbene torte možete potražiti na internetu ili razmisliti o tortama na venčanjima na kojima ste bili, kako biste dobili ideju za vaš najvažniji slatkiš u životu.

 

Ne zaboravite i figurice mladenaca na vrhu, koji više ne moraju biti klasičnih oblika, već možete birati i mede, ptičice, svoja imena na štapićima ili samo ispisana na vrhu, srca od marcipana ili neke druge varijante.

 

Svadbenu tortu na venčanjima obično prate i druge torte, te sitni kolači, kapkejkovi, makaronsi i ostali slatkiši, te obavezno morate odvojiti prostora za slatki sto bez obzira rešavate li se na posluženje u tradicionalnom vidu ili u vidu švedskog stola.

 

Na samom kraju, ne zaboravite muziku za ulazak svadbene torte. Mi predlažemo da birate neku svečanu melodiju, kako bi celokupan trenutak bio za pamćenje. Možete se rešiti i za neku vama dragu pesmu ili posebno veselu melodiju, kako bi gosti i pomalo zaigrali dok posmatraju ulazak torte.

 

ODABIR MUZIKE

 

Izborom pesme za ulazak svadbene torte može da počne i donošenje odluke o muzici koja će se slušati na svadbi, i za koju odgovorno tvrdimo da je ubedljivo najbitnija za dobar provod i venčanje kojim će svi biti oduševljeni.

 

Najpre morate odabrati želite li da unajmite bend za svadbe ili DJ-a. Prva opcija svakako je bolja za podizanje atmosfere, ali i za isticanje svih svečanih momenata i komunikaciju sa gostima, dok će DJ moći da pusti sve pesme koje želite da čujete, a koje bend ne zna ili prosto nije u prilici da odsvira.

 

Od kvaliteta muzičara, odnosno profesionalnosti DJ-a, zavisiće i atmosfera na svadbi, te u tom smislu neće biti razlike pod uslovom da birate stručnjake u svom poslu.

 

Ako se ipak odlučite za bend za svadbe, imajte na umu da se unapred morate dogovoriti sa muzičarima – ili čak bend birati po tom parametru – o tipu muzike koji će biti dominantan. Primera radi, u uvodnom delu to mogu biti domaći i stranic pop hitovi, te vodite računa da bend zna da svira svaku pesmu koju želite da čujete.

 

bend za svadbe

 

Na kraju ostaje i izbor hoće li se svirati narodnjaci ili ne. I ovde napominjemo da je u pitanju isključivo vaša odluka, te ukoliko ne volite turbo-folk, nemojte ga slušati ni na svadbi samo zato što se to od vas očekuje.

 

Ljubitelji narodnjaka će, pak, biti u sasvim drugoj dilemi, a to je koje pesme će tačno odabrati. Važno je da tačno napravite spisak svega onoga što želite da čujete, te ga prosledite bendu ili DJ-u, kako bi imali vremena da se pripreme.

 

Ukoliko vam se čini da nemate inspiraciju, biće dobro da se nekoliko puta sastanete sa DJ-em ili bendom kako biste videli koje to numere oni predlažu, te ih uklopili sa svojom listom želja.

 

Razmislite i o tome hoćete li u nekom momentu pozvati i trubače, koji često sviraju makar jedan segment svadbe, te se na vreme potrudite da ugovorite i ovaj tip orkestra.

 

Veoma je bitno da rešite i unapred saopštite bendu (ali i DJ-u ako se odlučujete za ovu varijantu) da li će biti naručivanja muzike ili neće. Pazite dobro – bend i DJ će postupiti po vašoj želji, ali vodite računa da odlukom o zabrani naručivanja pesama neke goste ne uvredite. Takva odluka uvek je mač sa dve oštrice, te ukoliko ste sigurni u muzički ukus svojih gostiju, naručivanje može samo uvećati slavlje i zagrejati atmosferu, ali ima i slučajeva gde je ono u potpunosti narušilo slavlje. Ako vas ovo poslednje brine, onda se dogovorite sa bendom ili DJ-em da nema ispunjavanja želja. Vi najbolje poznajete svoje goste, te u skladu sa tim i delajte.

 

Ako se pitate kako odabrati bend za svadbe ili DJ-a, naš je savet da krenete od preporuka rođaka i prijatelja koji su nedavno imali svadbu, a ako to ne uspe, okrenite se dobrim starim pretragama na internetu. I dobro pazite da pre svadbe čujete kako to DJ „vrti“ u nekom klubu, odnosno kako bend za svadbe zabavlja publiku, onlajn ili još bolje uživo, kako biste bili sigurni u svoj izbor.

 

Izuzetno je važno i da bend, odnosno DJ, dobro poznaje ljude i zna kada atmosferu treba zagrejati i goste podići na noge, odnosno kada treba usporiti i istaći romantične trenutke.

 

Jedan od takvih momenata je i prvi ples, za koji valja odabrati pesmu kako bi je bend na vreme uvežbao, odnosno DJ pripremio. Mi vam predlažemo da birate neku vašu zajedničku pesmu ili numeru uz koju ste prvi put plesali ili se prvi put poljubili. To, naravno, ne mora biti obavezno, te se možete odlučiti i za neke spore melodije bez reči ili tradicionalne pop hitove koji pevaju o (srećnoj) ljubavi.

 

Izbor je na vama, a vi nemojte zaboraviti da ga vreme napravite i unapred se dogovorite sa bendom ili DJ-em o tačnom početku prvog plesa, koji možete smestiti odmah posle ulaska u salu, pre ili posle sečenja torte, nakon ručka ili večere kada svi ustanu da igraju…

 

SLANJE POZIVNICA

 

Kada ste većinu posla koja se tiče same pipreme venčanja završili, sledi pravljenje spiska gostiju i slanje pozivnica.

 

Odredite koga vam je sve važno da pozovete i koga zaista želite da vidite na svom venčanju, jer je ovo ipak samo vaš dan i vi pravite izbor gostiju.

 

Obavezno pazite da pozivnice na vreme pošaljete, a da pojedine važne goste i usmeno obavestite, kako bi svi imali sasvim dovoljno vremena da se pripreme i vaš datum sačuvaju neisplaniran za neke druge događaje.

 

pozivnica za svadbu

 

Ako ste rešili da goste pozivate na tradicionalan način, sa čuturom ili buklijom ili po nekom drugom običaju koji se primenjuje u vašem mestu, isplanirajte na vreme kako će se posete tačno nizati.

 

Pozivnice se, sa druge strane, u današnje vreme sve češće šalju i u elektronskoj formi, te je i ovo neki vid uštede u mnogobrojnim troškovima koje ćete imati. Elektronske pozivnice šaljite bliskim prijateljima i mlađim zvanicama, ali odredite za svaki slučaj i određeni broj štampanih pozivnica, koje možete birati u različitim formama, od luksuznih i romantičnih do onih slatkih i neobičnih, sa medama ili trodimenzionalnim aplikacijama, poput stepenica na čijem se vrhu nalaze mladenci, vozića sa svatovima i slično.

 

Odlučite se i za tekst pozivnice, koji ne mora biti tradicionalan i „već viđen“, već možete osmisliti i neki originalan poziv na svadbu (u stihovima, na primer) koji će biti upotpunjen simpatičnim crtežom.

 

SLIKE I SNIMCI – USPOMENE SA SVADBE

 

Uspomene sa svadbe jesu sećanja i, mnogo bitniji, snimci i fotografije.

 

Za početak, unajmite profesionalnog fotografa koji će ovekovečiti sve važne momente dana, ali i koji će biti kreativan i organizovati fotografisanje pre slavlja na nekom interesantnom ili romantičnom mestu (u prirodi ili negde drugde). Važno je i da sam čin venčanja, u crkvi, opštini ili prostoru gde se održava ceremonija bude zabeležen iz raznih uglova, te se potrudite da nađete onog pravog fotografa.

 

Poput izbora benda ili DJ-a, i ovde može savršeno funkcionisati preporuka prijatelja ili rođaka.

 

Dalje, razmislite hoćete li snimati venčanje i slavlje, te i na ovaj način zabeležiti čitav dan. Ako se dvoumite, vodite se onom starom da od viška glava ne boli, da vam posle ne bude žao što venčanje nije zabeleženo i kamerom.

 

 

Kada ste se rešili za fotografa i snimatelja, dogovorite da li će gosti plaćati fotografije ili ćete im, pošto su se već dosta istrošili na dolazak, poklon i kićenje, slike kasnije poslati, elektronski ili izrađene, kao posebne uspomene sa vašeg venčanja (na kojima može biti ispisan i datum svadbe i vaša imena, na primer).

 

Nemojte zaboraviti da organizujete fotografisanje sa svima, kako se pojedine zvanice ne bi uvredile, te imajte u planu da i ovu stavku uvrstite u satnicu svog savršenog dana, kako ne bi došlo do propusta u organizaciji.

 

MOMAČKO I DEVOJAČKO VEČE

 

Pre same svadbe, trebalo bi organizovati i momačko i devojačko veče.
Iako se čitava organizacija po pravilu prepušta kumu, odnosno kumi, ako ne želite da svedoke bacate u dodatni trošak, trebalo bi sami da isplanirate poslednje veče koje ćete provesti kao neudata, odnosno neoženjen.
Ako ćete pak uskoro biti kum ili kuma koji se prihvataju planiranja momačke ili devojačke večeri, onda su ovo ideje specijalno za vas.

 

Za devojačke večeri svakako predlažemo okupljanje drugarica i sestara u stanu ili restoranu. Možete birati i majice sa natpisima štampanim baš za ovu priliku, a mlada može nositi veo već to veče. Mirnije verzije uključuju samo večeru u restoranu ili kod kuće, dok one malo „luđe“ podrazumevaju i izlazak u grad. U svakom slučaju, karaoke su poseban predlog.

 

Za momačke večeri može se organizovati tematska žurka koja će biti koncipirana tako da se gledaju utakmice i pije pivo, odnosno isplanirati izlazak u kafanu ili na neku svirku, već po muzičkom ukusu mladoženje.

 

Posebno napominjemo simpatičan trend za 2023, bez obzira na to hoće li devojačko i momačko veče biti slavljeni kod kuće ili u nekom kafiću ili restoranu, a to su kolačići sa minijaturnim cipelicama na štiklu za buduće mlade, odnosno sa kravatama za buduće mladoženje.

 

U svakom slučaju, ako je svadba dan za pamćenje, momačko i devojačko veče trebalo bi da bude noć koje će se svi dugo sećati.

 

MEDENI MESEC

 

Nakon što se završi dan venčanja, sigurno je da ćete putovati na medeni mesec. U zavisnosti od poslovnih i drugih obaveza, rešite hoćete li otputovati odmah sutradan ili ćete putovanje odložiti za kasnije.

 

Svakako na vreme dogovorite destinaciju i isplanirajte ovaj put, koji bi trebalo da bude najlepši u vašem životu. Rešite hoće li to biti dimanično putovanje sa razgledanjem znamenitosti nekog grada u koji ste uvek želeli da odete ili izležavanje na plaži.

 

medeni mesec

 

Svakako bi bilo lepo da odete negde gde nikad niste bili, kako biste određeno mesto uvek vezivali za svoje venčanje i pamtili ga po medenom mesecu, koji jeste i treba da bude potpuno drugačiji od svih ostalih putovanja.

 

ŠTA VAS ČEKA POSLE VENČANJA

 

Kada se venčanje završi, obaveze i obavezice vam neće nestati, ali i one će biti prave „slatke muke“, baš kao i one pre dana svadbe.

 

Pošto otvorite sve poklone, pošaljite zahvalnice svakom gostu zato što su uveličali vaš dan slavlja. Potrudite se da te male poruke budu što ličnije, kako bi zvanicama i na taj način vaše venčanje dugo ostalo u sećanju.

 

Zatim sledi sređivanje uspomena. Pomenuli smo da pojedine fotografije možete poslati određenim zvanicama u elektronskoj formi ili izrađene, te nemojte zaboraviti da tako i postupite.

 

svadbeni obi;aji

 

Pošto ćete se sigurno još danima prisećati svih zanimljivih i svečanih momenata dana svadbe, iskoristite trenutke dok ste još pod utiskom da izaberete i uramite najlepše fotografije, koje ćete postaviti u svom domu na vidna mesta. Odvojite one koje su za album i one koje ćete, takođe uramljene, pokloniti najbližima (roditeljima, na primer).

 

Vreme nakon svadbe upotrebite i da postavite fotografije na društvene mreže, kao i da prikupite one koje su gosti slikali svojim mobilnim telefonima i fotoaparatima.

Written by Avala Grand Bend

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


 • play_circle_filled

  01. Sine Moj
  Avala Grand

 • play_circle_filled

  01. Teci mi kroz vene
  Avala Grand

 • play_circle_filled

  01. Maska
  Avala Grand & Bora Santana

 • play_circle_filled

  01. Kunem te strance
  Avala Grand

 • play_circle_filled

  01. Pravo na ljubav
  Avala Grand - Pravo na ljubav (Cover)

 • play_circle_filled

  01. Možda smo i mi
  Avala Grand & Stojče Sandić

 • play_circle_filled

  01. Uspeo sam u zivotu (Official Cover)
  Avala Grand

 • play_circle_filled

  01. Teci mi kroz vene
  Avala Grand

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play