menu Home
Vesti

BEND ZA SVADBE ČUVA OD ZABORAVA NARODNA KOLA

Avala Grand Bend | April 16, 2023

Prilikom izbora benda za svadbe morate voditi računa o mnogobrojnim kriterijumima da biste imali rezultate kakve očekujete, odnosno, da se vaša svadba pamti malo duže nego obične žurke. Pored cene koju ste spremni da platite, tu je i vizuelni efekat. Vrlo je važno kako izgledaju sami muzičari, odnosno, kakva im je „uniforma“ za nastup, kakvog  je kvaliteta oprema, koje su marke instrumenti  na kojima sviraju, koliko je „šarena“ rasveta, sve je to dodatna garancija kvaliteta muziciranja.

Ali, za jedan ozbiljan bend za svadbe, kao što je Avala Grand bend, najvažniji  je repertoar. Odabir muzike je vrlo značajna stavka u planiranju svadbe. To ćete zajednički uraditi sa članovima benda za svadbe, jer  je tako najlakše pomiriti vaše želje i njihovo ogromno iskustvo koje im govori kada šta treba odsvirati. Vrlo bitna stavka u repertoaru su i naša narodna kola, koja uvek atmosferu na svadbi dovedu do usijanja. Zato, insistirajte na našoj tradiciji, ona je u duši  skoro svakog  vašeg gosta.

 

KOLO NAM JE U GENIMA

 

Kolo je igra, a igra je nastala u pradavna vremena, ona nam je u genima. Nema čoveka koji nije nekada zaigrao. Igra je bila deo čovekovog umeća, jer su istovremeno naši davni preci razvijali i primitivnu melodiju, ritam je određivao karakter igre, nošnja je označavala razne pojave u životu čoveka.

Reč kolo, kod Slovena je najčešća odrednica za narodnu igru.U kolu se ljudi drže zajedno, veza je vrlo čvrsta i to nam govori da je čovek društveno biće. Kolo je, najčešće, igra u krug. Naši preci su verovali da krug ima magijske moći. Ples u krug, odnosno, kolo, takođe ima magijsku moć , bilo da tu moć predaje ili crpi od onoga što se nalazi u centru kruga.Kolo ne sme da se prekine, jer samo tada ono štiti one koji su u njemu, zato se iz kola izlazi tek po završetku igre.

Kolo na svadbenom veselju, u našoj tradiciji, ima poseban značaj. Ono predstavlja neraskidivu vezu između mladenaca, simboliše njihov zajednički život u kojem ih niko ne može rastaviti. Zato, mlada i mladoženja, u  kolu igraju jedno do drugoga i niko ne treba da pokušava da se ubaci između njih.

Kod svih starih naroda krug predstavlja magijsku moć. Predmeti koji su uobičajeni na svadbama, venac, prsten, jabuka i drugi su kružnog oblika jer predstavljaju sunce, izvor života i simbol večnosti. I kolo se kreće najčešće u pravcu kretanja sunca.

Na svakoj  današnjoj  svadbi se igra mnogo, ali najmanje se igra kolo. Nekoliko puta u toku veselja, i to je sve. Izgubio se obredni karakter kola. Danas se kolo igra samo da „podigne“ svatove. Avala Grand bend za svadbe, zna mnoga naša tradicionalana kola i što je najvažnije, tačno znaju kada treba da ih sviraju.

Nekada se sa kolom počinjalo u mladoženjinoj kući. Igralo se brzo i veselo, jer u kuću dolazi mlada. U mladinoj kući, pak, igralo se sporije, tužno,  jer mlada napušta svoj dom i odlazi zauvek.

Majke su dobile značajno mesto u svadbenim običajima kod našeg naroda. Kada mladoženja sa svatovima dolazi po mladu, dočekuje ga mladina majka sa „babinim kolom“, koje je specifično jer je u isto vreme i veselo i tužno, jer su, u stvari, takva majčina osećanja u  tom trenutku.

I mladoženjina majka ima svoje kolo, „svekrvino kolo“, koje se igra pred kućom mladoženje. Dočekuje se mlada sa hlebom i medom, daruje se skromnim darovima da ne bi postala ohola i poželi joj se dobrodošlica u novi dom.

 

AVALA GRAND BEND ZA SVADBE ČUVAR TRADICIJE

 

Mnogo je još ovakvih primera starih običaja koji polako padaju u zaborav kod našeg naroda, naročito u urbanoj sredini. Zato, bend za svadbe treba da odigra veliku ulogu u očuvanju naše tradicije, bez obzira na želje  svatova.

Avala Grand bend za svadbe, čuva od zaborava mnoga naša stara narodna kola i tu činjenicu treba da iskoriste svi budući mladenci kojima ovaj vrsni bend za svadbe bude svirao. Čuvajući tradiciju od zaborava, za buduća pokolenja, produžavamo život čitave nacije.

Written by Avala Grand Bend

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


 • play_circle_filled

  01. Sine Moj
  Avala Grand

 • play_circle_filled

  01. Teci mi kroz vene
  Avala Grand

 • play_circle_filled

  01. Maska
  Avala Grand & Bora Santana

 • play_circle_filled

  01. Kunem te strance
  Avala Grand

 • play_circle_filled

  01. Pravo na ljubav
  Avala Grand - Pravo na ljubav (Cover)

 • play_circle_filled

  01. Možda smo i mi
  Avala Grand & Stojče Sandić

 • play_circle_filled

  01. Uspeo sam u zivotu (Official Cover)
  Avala Grand

 • play_circle_filled

  01. Teci mi kroz vene
  Avala Grand

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play